Zatürre olan biri nasıl iyileşir? ‘Bol sıvı alınmalı, havlu ortak kullanılmamalı’

‘ÖLÜMCÜL VAKALAR DEĞİLLER’

Havaların soğumasıyla birlikte kışın görülen hastalıklarda da ciddi artış görülüyor. Bu rahatsızlıkların başında da zatürre geliyor. Zatürre vakalarının başta Çin olmak üzere birçok ülkede arttığına dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, “Ülkemizde son bir ayda okulların açılması ve grip vakalarının artmasıyla birlikte grip, zatürre ve kovid vakalarına rastlamaya başladık. Şu ana kadar korkacağımız bir vaka görmedik. Ölümcül vakalar değil hiçbiri” diye konuştu.

4’ÜNCÜ GÜNDEN SONRA DEVAM EDİYORSA DİKKAT!

Son dönemde sıklıkla görülen rahatsızlığa ilişkin merak edilen soruyu yanıtlayan Uzm. Dr. Adem Dirican, “Grip ve nezle gibi başlayan vakalar eğer uzuyor ya da 3 veya 4’üncü günden sonra devam ediyorsa o zaman aklımıza zatürre geliyor. Genellikle hastaların şikâyeti ‘Boğazımın ağrısı göğsüme indi’ şeklinde oluyor” diye konuştu.

‘ARTMA NEDENİ PANDEMİDE EVLERE KAPANMAMIZ’

Bugünlerde karşılaşılan vakaların tedavisinin çoğunlukla ayakta gerçekleştiğini söyleyen Uzm. Dr. Dirican, “Şu anda korkacak bir şey yok gibi görünüyor. Bu vakaların artma nedeni 3 yıllık pandemi döneminde herkesin evlere kapanmasıyla ilgili. Bu yıl hepimiz sosyalleştik ve tam 3 yıllık nezle, soğuk algını gibi problemleri birbirimize bulaştırma kontenjanını kullanmaya başladık. Haliyle bu dönemde normal ortalamadan biraz daha fazla grip ya da zatürre gibi vakalara rastlıyoruz” dedi.

‘AŞILAR TEK KORUMA YÖNTEMİ DEĞİL’

Gribal enfeksiyon ve zatürreye sebep olan mikropların ilk temas yerinin ağız ve burnumuz olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Adem Dirican, şunları söyledi: “Aşılar gribal enfeksiyonlara karşı önemli bir koruma yöntemi olsa da tek yöntem değildir. Hastalar öksürürken ağızlarını mendille ya da kolları ile kapatmalı, maske kullanmalı ve sokakta yerlere tükürmemeli.”

‘HAVLU YA DA BARDAK ORTAK KULLANILMAMALI’

Hastalığın tedavisi için el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Dirican, “Eller yemekten önce, tuvaletten sonra, dışarıdan eve gelince bol su ile 15-30 saniye iyice yıkanmalı, selamlaşırken tokalaşmak ve sarılmaktan kaçınılmalı” dedi. Kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Dirican, son olarak şu uyarılarda bulundu: “Çatal, kaşık, bardak ve havlu gibi malzemeler ortak kullanılmamalı. Bol sıvı alınmalı, düzenli beslenmeye özen gösterilmeli, sofralarda özellikle C vitamini açısından zengin besinlere yer verilmeli.”

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir