Macaristan Başbakanı Peter Magyar, Cumhurbaşkanı Tamas Sulyok’un istifa etmemesi durumunda hükümetin onu görevden alma sürecini başlatacağını duyurdu. Magyar, Sulyok ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından bu açıklamayı yaptı. Sulyok’un mevcut tutumunu sürdürmesi halinde, Tisza Partisi milletvekillerini yasa teklifleri konusunda bilgilendireceğini ve gerekli hukuki süreçlerin derhal başlatılacağını belirtti. Magyar, “Cumhurbaşkanı’na, tutumunu değiştirmemesi durumunda bugün Tisza milletvekillerine yasa tekliflerimiz hakkında bilgi vereceğimi ve gerekli süreçleri hemen başlatacağımızı söyledim” ifadelerini kullandı.
Magyar, bu sürecin yaklaşık bir ay içerisinde tamamlanacağını ve hukukun üstünlüğü ile demokrasinin ortadan kalkmasında rol oynayan tüm unsurların tasfiye edilmesinin hedeflendiğini vurguladı. Tamas Sulyok, istifa talebini kesin bir dille reddetti.
Tisza Partisi, nisan ayında gerçekleştirilen seçimlerde Viktor Orban’ı büyük bir farkla geride bırakmıştı. Parti, Orban’ın 16 yıllık iktidarı boyunca kilit kamu görevlerine atanan bazı kişilerin görevden alınacağı vaadini vermişti. Bu bağlamda, Magyar, 2024’ün başında Orban’ın Fidesz Partisi milletvekilleri tarafından cumhurbaşkanı olarak atanan Sulyok’a istifa çağrısı yaptı. Başbakan, Sulyok’u önemli konularda ulusal birliği temsil etmemekle ve Orban hükümetinin çıkarlarına hizmet etmekle suçladı. Ancak Sulyok, istifa etmeyi reddetti.
Fidesz Partisi, Magyar’ın açıklamalarına tepki göstererek bu çağrıyı hukuka aykırı bir ültimatom olarak nitelendirdi. Fidesz, Sulyok’un 2029 yılına kadar sürecek olan yasal görevini yerine getirdiğini ve görevden alınamayacağını savundu.
Macaristan’da cumhurbaşkanlığının büyük ölçüde sembolik bir rolü olsa da, cumhurbaşkanının yasama süreci üzerinde etkili bazı yetkileri bulunmaktadır. Sulyok, parlamentodan geçen yasaları yeniden görüşülmek üzere Meclis’e iade etme veya düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi’ne götürme yetkisine sahiptir. Bu yetkiler, Magyar hükümetinin reform gündemini yavaşlatma veya engelleme potansiyeline sahip.
Peter Magyar, partisinin parlamentodaki üçte iki çoğunluğunu kullanarak anayasa ve ilgili yasalarda değişiklik yapmayı planladığını açıkladı. Bu adımın, Sulyok’un görevden ayrılmasını sağlayacak yasal bir zemin oluşturmayı amaçladığı ifade edildi.
