İtalya’da yüksek mahkemeden ‘faşist selam’ kararı

İtalya’da Yargıtay, kamusal alanda ‘faşist selamı’ vermenin yalnızca kamu düzenini tehlikeye atması halinde ya da yasaklı faşist partinin yeniden canlanmasına yol açacak bir risk oluşturması durumunda suç teşkil edeceğine hükmetti.

The Guardian’ın aktardığına göre, yüksek mahkemenin verdiği bu karar, ülkedeki neo-faşistler tarafından memnuniyetle karşılandı. Yargıtay, söz konusu kararı, 1975 yılında öldürülen bir neo-faşist için 2016 yılında Milano’da düzenlenen anma etkinliğinde ‘faşist selamı’ veren sekiz neo-faşistin ikinci kez istinaf mahkemesine götürülen yargı sürecinde verdi. Mahkeme kararı, ‘Roma selamı’ olarak da bilinen faşist selamın yakın zamanda başkent Roma’da düzenlenen ve ülkede tartışmaya sebep olan etkinliğe benzer etkinliklerde verilmesinin de ülke yasalarınca suç teşkil etmediğine karar verildiği anlamına geliyor.

‘ŞİDDETE İLİŞKİN SOMUT AMAÇALR BULUNMADIĞI SÜRECE…’

Sekiz sanıklı davada iki sanığın avukatlığını üstlenen Domenico Di Tullio, İtalya basınına yaptığı açıklamada, “Yargıtay’ın kararı, Scelba Yasası’nın 5’inci maddesi uyarınca, faşist partinin yeniden kurulmasına yönelik somut bir tehlike olmadığı sürece ya da Mancino Yasası uyarınca, ırkçı ayrımcılık ve şiddete ilişkin somut amaçlar bulunmadığı takdirde Roma selamının suç olmadığının sabit olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

1952 tarihli Scelba Yasası, Benito Mussolini’nin faşist partisinin yeniden kurulmasını yasaklarken, 1993 tarihli Mancino Yasası, ırkçı şiddeti ve nefret söylemini yasaklıyor.

NEO-FAŞİST PARTİDEN ‘TARİH ZAFER’ AÇIKLAMASI

Öte yandan, yüksek mahkemenin kararı, ocak ayının başında yüzlerce erkeğin başkent Roma’da yapılan bir etkinlikte faşist selamı verdiğinin basına yansıyan bir videoyla ortaya çıkmasının ardından geldi. Söz konusu etkinlik, ülkede 2. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan neo-faşist bir partinin gençlik örgütüne mensup üç militanın öldürülmesinin 46’ıncı yıldönümü dolayısıyla düzenlenmişti. Söz konusu parti, daha sonra Başbakan Giorgia Meloni’nin faşist İtalya’nın Kardeşleri partisine evrilmişti.

Yargıtay’ın dün açıkladığı kararı ‘tarihi bir zafer’ olarak nitelendiren etkinliği organizatörü, neo-faşist parti Casapound’un sözcüsü Luca Marsella, Ansa haber ajansına yaptığı açıklamada, “Elbette Roma selamını vermeye devam edeceğiz” dedi. Roma’daki söz konusu etkinlik ve selam, koalisyon ortağı Forza İtalia dahil olmak üzere İtalya hükümeti üzerindeki ‘neo-faşist grupları yasaklama’ baskısını artırırken, Meloni partisinin ‘DNA’sında nostaljik faşistlere, ırkçılara ya da antisemitlere yer olmadığını’ savunuyor. (DIŞ HABERLER)

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir