Zirai dondan etkilenen ağaçlarda budama ve sulama işlemlerine dikkat edilmeli

Soğuk Hava Dalgası Meyveleri Vurdu: 34 İlde 16 Meyve Türü Hasar Gördü

10-12 Nisan tarihlerinde hava sıcaklıklarının aniden düşmesi sonucu oluşan zirai don, 34 ildeki 16 meyve türünü olumsuz etkiledi. AA’nın derlediği bilgilere göre, hububat ürünleri ise bu durumdan fazla etkilenmedi.

Zarar gören meyve türleri arasında kayısı, üzüm, kiraz, armut, elma, ayva, limon, badem, fındık, ceviz, nektarin, şeftali, portakal, mandarin, erik ve Antep fıstığı bulunuyor.

Olayın ardından Bakanlık yetkilileri, sahada hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmaları yürüttü. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda, il ve ilçe tarım müdürlükleri üreticilere tavsiyelerde bulundu.

Budama Kesim İşlemine Dikkat!

Üreticilerden, ağaçlar üzerinde herhangi bir budama kesim işlemi yapmamaları isteniyor. Budama işlemi için dondan zarar gören bölgelerin tam olarak belirlenmesi beklenmeli.

Ağaçlar üzerindeki küçük yaprak veya sürgün gelişimi olan bahçelerde, monilya ve çil hastalığına karşı uygun bir fungusitle ilaçlama yapılması tavsiye ediliyor.

Meyve bahçelerinde kök çürüklüğü ve zamklanma oluşmasını engellemek için sürüm yapmak isteyen çiftçilerin kültivatörle yüzeysel sürüm yapmaları öneriliyor.

Zirai dondan etkilenen bölgelerde çiftçilere yönelik eğitim programları devam ediyor. Toprak yapısının iyileştirilmesi ve azotlu gübrenin kontrolsüz kullanılmasının önlenmesi gerekiyor.

Ayrıca, zarar gören ağaçların su ihtiyacının karşılanması da büyük bir önem taşıyor. Don olayının ardından ülkede stratejik ürünlerde gıda arz güvenliği açısından bir sorun yaşanmadığı belirlendi. Çiftçilere, tarım sigortası yaptırarak bu tür afetlerden daha az etkilenmeleri konusunda uyarılarda bulunuldu.

Related Posts

2025 sonuna kadar iflas riskleri artacak

Yüksek faiz oranları, üretim firmaları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacak ve 2025 sonuna kadar iflas risklerini artıracak.” Yine rapora göre “işletme temerrüt riski” açısından inşaat, enerji ve tekstil-hazırgiyim öne çıkıyor. Bu sektörler “çok yüksek risk“ kategorisinde.

Ünlü perakende zinciri iflasın eşiğinde

Ünlü perakende zinciri Talipsan ve bağlı iki şirketi finansal darboğaz nedeniyle konkordato sürecine girdi. Ayakkabı, çanta ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren şirketlere üç aylık iflas koruma verildi.

Alkole ÖTV zammı! Bir bira grubu daha zamlandı

Artan ÖTV oranlarıyla birlikte bira ve rakı grubuna bir zam daha geldi. Zamlı fiyatlar listelendi.

ABD’de tarım dışı istihdam verisi tahminleri aştı

ABD’de tarım dışı istihdam verisi tahminleri aştı

İktidar doğalgaz fiyatlarında yüklü artış için temmuz ayını tercih etti: ‘Ücret’ ayarlı gaz zammı

İktidar doğalgaza yüklü zam yaptı. Zamanlama ise dikkat çekti. Zam için konutlarda doğalgaz kullanımının en az olduğu yaz ayları tercih edildi. Ayrıca zam temmuzda geldiği için de enflasyon üzerinden yılın ikinci yarısındaki memur maaşları, işçi ücretleri ve emekli aylıkları artışlarına bir etkisi olmayacak.

Dolarda sert düşüş, Euro’da yeni rekor

Dolarda sert düşüş, Euro’da yeni rekor