Ünlü peynir markasının ifşa olmasıyla gündeme geldi! Süt ürünlerinde bilinmeyen hile

Tarım ve Orman Bakanlığı sahtecilik yapan gıda ürünlerini ifşa etmeye devam ediyor

Milliyet.com.tr/ÖZEL Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdalarda taklit ve tağşiş yapılan ürünler listesini periyodik olarak güncelliyor. Son açıklanan listede gıda sahteciliği olayları dikkat çekiyor. En çarpıcı durum ise ünlü bir peynir markasının tam yağlı sade eritme peynirinde (üçgen peynir) yapılan denetimlerde yağ oranının düşük çıkması oldu.

Bakanlığın yayınladığı listede özellikle süt ve süt ürünlerinde genellikle yağ oranı düşüklüğüne rastlanıyor. Ancak vatandaşlar, yağ oranının düşük olmasının ne anlama geldiğini genellikle tam olarak anlayamıyorlar.

‘Kıymetli olan şeyi eksiltmeye çalışıyorlar’

Firmalar neden yağ oranını düşürme yoluna gidiyorlar? Düşük yağ oranına sahip bir süt ürününün sağlık üzerinde bir etkisi var mıdır? Düşük yağ oranına sahip bir süt ürününü tüketen vatandaşlar bu durumu fark edebilirler mi? Şüpheli durumlarda ne gibi önlemler alınmalıdır? Tüm bu merak edilen soruların cevaplarını milliyet.com.tr’ya açıklayan Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma, konu hakkında şunları söyledi: “Peynirin ne şekilde olması gerektiği peynir yönetmeliğinde belirtilmiştir. Bu yönetmelikte tam yağlı, yarım yağlı ve az yağlı peynirlerin tanımları mevcuttur. Sütün yağı, üründe değerli bir bileşendir, üretici sütün yağından kaymak veya tereyağı elde edebilir. Üreticiler, değerli olanı eksiltmeye çalışmaktadır.”

Asıl amaç ortaya çıktı!

Eğer bir ürün tam yağlı veya az yağlı olarak piyasaya sürülüyorsa, bu konuda belirlenmiş yasal kriterler bulunmaktadır. Geçen yıl peynir yönetmeliğinde bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeye göre, içeriğinde belirtilen yağ oranı doğrultusunda ürünlerin üretilmesi gerekmektedir. Ancak bazı üreticiler, gereken oranın altında yağ ekleyerek maliyeti düşürmeye çalışmaktadır. Bu eksikliği gidermek için de dışarıdan bitkisel yağlar ilave edebilmektedirler. Süt yağı, hayvansal bir yağdır ve üreticiler, buna bitkisel yağlar ekleyerek daha fazla kar elde etmeyi hedeflemektedirler.

‘Vatandaş maddi olarak aldatılıyor’

Vatandaşlar, mevzuata uygun olmayan bir ürün satın alarak maddi açıdan aldatılmaktadır. Üründeki eksiklikler sebebiyle, verdikleri paraya karşılık istedikleri kaliteyi alamamaktadırlar.

‘138 süt ürünü ortaya çıkarıldı’

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın listesinde, 1 Ekim itibariyle 138 yağ oranı düşük süt ve süt ürünü yer almaktadır. Örneğin, yağ oranı düşürülmüş tereyağı bu listede bulunmaktadır. Mevzuat, süt yağının belirli bir oranın altına düşmemesini gerektirmektedir. Bu kurala uymayan üreticiler, vatandaşı aldatmaktadır. İzmir’de, yağı düşürülmüş kaymak da tüketiciye sunulmaktadır. Ancak kaymak da belirli bir kalite standartına sahiptir. İçerisine eklenen bitkisel yağlarla maliyeti düşürmek mümkündür.

Düşük yağlı ürünlerin sağlığa zararı var mı?

Sütün içerisinde bulunan yağda eriyen vitaminler nedeniyle, düşük yağ içeren ürünlerin sağlık açısından olumsuz etkileri olabilir. Sütten alınan yağı çıkartıp yerine başka yağlar eklemek, besleyici değeri azaltmaktadır.

Düşük yağ içeren ürünleri tüketici fark edebilir mi?

Düşük yağ içeren ürünlerin lezzetini anlamak genellikle zordur. Ancak, sürekli aynı ürünü alan ve tadında değişiklik fark eden vatandaşlar genellikle bu durumu anlayabilirler. Bu durumu netleştirmek için ürünlerin denetlenmesi gerekmektedir. Vatandaşlar genellikle bir şüphe hissi duyarlar, ancak bunu kanıtlamak için profesyonel bir inceleme gerekmektedir.

Vatandaş nereden şikayetçi olmalı?

Eğer bir ürünün lezzetinde belirgin bir düşüş fark edilirse veya bir anormallik hissedilirse, vatandaşlar ALO 174 Gıda İhbar Hattı’nı arayarak şikayetlerini iletebilirler. Eksiklik hissedilen ürünler, Bakanlık tarafından denetim altına alınacaktır.

Vatandaşların tüketmemesi gereken ürünler!

Vatandaşlar, kırsal kökenli, isimsiz yerlerden gelen ürünleri satın almamalıdır. Yolda satılan ürünlerin içerikleri genellikle belirsiz olabilir ve Bakanlık analizlerinde süt yağında eksiklikler tespit edilebilir. Dışarıda satılan süt ve süt ürünleri, hastalık yapıcı bakterilerin üremesi açısından risk oluşturabilir. İçeriği bilinen ürünleri tercih etmek daha güvenlidir.

Related Posts

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.

Rusya’nın en büyük bankası 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.

Vergi borcu olanlar için yeni dönem: Yüzde 400 yükseltildi

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil limiti 50 bin liradan 250 bin liraya çıkarıldı. Cumhurbaşkanı kararı ile yürürlüğe giren düzenleme sayesinde, artık daha yüksek tutarlardaki borçlar için teminat göstermeden yapılandırma yapılabilecek.

Trump’tan ilaç ve bakır ithalatına şok tehdit: Yüzde 200’e varan vergiler kapıda

ABD Başkanı Donald Trump, bakır ithalatına yüzde 50 gümrük tarifesi getirileceğini açıkladı. Trump ilaç, çip ve BRICS ülkelerine ilişkin yeni vergilerin de yakında duyurulacağını belirtti.