Terleyen boya binaları serinletiyor!

Yeni Boya Teknolojisi ile Binalar Doğal Yollarla Serinliyor

Dünya genelinde elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 20’si, fan ve klima sistemlerine gidiyor. 2050’ye kadar bu ihtiyacın yüzde 45 artması bekleniyor. Üstelik büyük şehirler, “kentsel ısı adası” etkisiyle çevresine göre daha da sıcak hale geliyor. Bu da, özellikle düşük gelirli bölgelerde ölümcül sonuçlara yol açabilecek yeni çözümler gerektiriyor.

Popsci’in haberine göre uluslararası bir mühendislik ekibi ise yeni bir çözümle karşımıza çıkıyor: Hem yeni binalara hem de mevcut yapılara uygulanabilecek özel bir boya.

Günümüzde kullanılan bazı boyalar, güneş ışığını yansıtarak veya kızılötesi radyasyon yoluyla ısıyı uzaklaştırarak soğutma sağlayabiliyor. Ancak bu tür pasif soğutma sistemleri, çoğunlukla kuru ve güneşli bölgelerde işe yarıyor. Nemli hava ya da bulutlu günlerde etkinlikleri ciddi ölçüde azalıyor. Ayrıca bu soğutma türü, çoğunlukla sadece yatay yüzeylerde işe yarıyor.

Yeni geliştirilen CCP-30 ise bu sınırlamaları aşmayı başarıyor. Çin’deki Nanyang Teknoloji Üniversitesi öncülüğündeki ekip, ilhamını çimentonun sıvı tutma kapasitesiyle, vücudun “terleme” yoluyla serinlemesinden aldı.

Araştırmacılar, kalsiyum silikat hidrat içeren beyaz jel benzeri bir maddeyi nanometrik ölçekte daha gözenekli hale getirdi. Ardından bu özel boyayı küçük model bir eve uygulayıp, geleneksel dış cephe boyası ve piyasadaki ısı yansıtıcı boyayla kaplı diğer iki evle karşılaştırdı. Deney, Singapur’un sıcak ve nemli ortamında tam iki yıl boyunca sürdü.

Sonuçlar etkileyici: CCP-30, güneş ışığının yüzde 92’sini yansıttı, aldığı ısının yüzde 95’ini kızılötesi radyasyonla dağıttı. Gözenekli yapısı sayesinde yağmur suyunun yüzde 30’unu içinde tutarak, bu sıvıyı buharlaştırarak ek bir soğutma sağladı. Üstelik boya suyla doluyken bile ışığı yansıtma kapasitesini kaybetmedi.

İlk testlerde elde edilen sonuçlara göre bu boyayla kaplı binalarda yüzde 30-40 oranında elektrik tasarrufu sağlandı. Araştırmacılar, bu yenilik sayesinde boyanın yaşam döngüsü boyunca karbon etkisinin yüzde 28 daha düşük olabileceğini belirtiyor.

Yoğun ve nemli şehir bölgeleri başta olmak üzere birçok farklı iklimde faydalı olabilecek bu teknoloji, şehir yaşamını daha dayanılır hale getirebilir.

Related Posts

Meta yapay zekaya yatırım yapmaya devam ediyor! Bu sefer 14 milyar dolar

Meta yapay zeka yatırımlarına şirketlerle devam ediyor. Meta, Scale AI adlı şirketin yarısına 14,3 milyar dolar yatırım yaptı.

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.

Dünyanın ilk yapay zekalı robot 4S mağazası açılıyor

Dünyanın ilk yapay zekalı robot 4S mağazasının 2025 Dünya Robot Konferansı’nın düzenleneceği 8-12 Ağustos tarihlerinde Çin’in başkenti Pekin’de açılacağı bildirildi. Mağaza, Pekin’deki Yizhuang’da bulunan Pekin Robot Endüstri Parkı’nda kurulacak …

Böcek gözlü teleskop ilk asteroidi yakaladı

Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın otomatik asteroid tespit sistemi Flyeye, uzaydan gelen tehditleri daha erken fark etmek için görevine resmen başladı. İtalya’nın Matera kentindeki Uzay Jeodezi Merkezi’nde 2025 Mayıs ayında yapılan test gözlemleri sırasında …

17 Yaş Altı Grekoromen Güreş Milli Takımı Kuzey Makedonya’ya gitti

Kuzey Makedonya’da yapılacak Avrupa Şampiyonası’nda madalya mücadelesi verecek olan 17 Yaş Altı Grekoromen Güreş Milli Takımı, ülkeye hareket etti.

Snap, AR Lens yaratımını cep telefonlarına taşıdı

Snap, 4 Haziran 2025 Çarşamba günü yaptığı açıklamayla, Lens Studio’nun artık iOS ve web sürümleriyle kullanılabileceğini duyurdu. Daha önce yalnızca masaüstü sürüm üzerinden profesyonel geliştiricilere açık olan araç, şimdi herkesin yapay zeka …