Çinli Bilim İnsanları, Arıları Siber Canlılara Dönüştürüyor!
Çinli bilim insanları, arıların beyinlerine kontrol cihazları yerleştirerek ve nereye uçacaklarına karar vererek onları siber canlılara dönüştürüyor. Yarı böcek, yarı makine olan arılar, askeri keşif görevi görebilir veya doğal afetlerden sonra hayatta kalanları aramak için kullanılabilir.
Pekin Teknoloji Enstitüsü’nde profesör olan Zhao Jieliang ve ekibi, yakın zamanda dünyanın en hafif beyin kontrol cihazını geliştirdi. Bu cihaz, yalnızca 74 miligram, yani bir tutam tuzdan daha hafif.
Cihaz, bir işçi arının sırtına bağlanıyor ve beynini üç iğneyle delerek arıya belirli yönlere uçması talimatını veriyor. Prof. Zhao ve ekibi tarafından yapılan testlere göre, cihaz 10 denemeden 9’unda çalıştı ve arılar talimatlara uydu.
Bu tür bir teknoloji sayesinde bilim insanları, “siborg arıların” gizli operasyonlarda veya insanların erişemeyeceği yerlerdeki görevlerde kullanılabileceğine inanıyor. Mikro cihazlar, böceklerin bilgi toplayıp kaydetmesini ve ardından operatörlere iletilmesini sağlayan kameralar, dinleme cihazları ve sensörlerle donatılabilir.
Küçük boyutları göz önüne alındığında, insanların ve daha büyük robotların ulaşamayacağı dar alanlardan şüphe uyandırmadan geçebildikleri için gizli askeri veya güvenlik operasyonlarında da kullanılabilirler.
BİLİM ARIYI DONATIYOR
Prof. Zhao ve meslektaşları, 11 Haziran’da Çin Makine Mühendisliği Dergisi’nde yayınlanan makalelerinde, “Böcek tabanlı robotlar, biyolojik konakçılarının üstün hareket kabiliyetini, kamuflaj yeteneklerini ve çevresel uyum yeteneklerini miras alıyor,” diye yazdılar.
Bu araştırmayla ilgili önceki raporlar, bilim insanlarının böcekleri, kızılötesi ışınlar ve bluetooth sinyalleriyle kontrol etmek için mikroçip ve kablolarla donattığı gösteriliyordu. Çinli bilim insanlarının çalışmaları bu çalışmayla arıların sırtına “sırt çantası” monte etti. En fazla 74 mg ağırlığındaki bu çantalar; arıların kendi ağırlığının üçte birine denk.
Singapurlu bilim insanları ise daha önce minyatür cyborg kontrol cihazları geliştirdiler, ancak bunlar daha büyük ve daha ağırdı. Bu cihazlar, Myanmar’da Mart ayında meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak için kullanılan hamamböceklerine bağlandı.
Bu alanda da ciddi bir teknoloji yarışı var. Halihazırda ABD ve Japonya da dahil olmak üzere birçok ülke cyborg böcekler yaratmak için yarışıyor. Prof. Zhao’nun ekibi teknolojiyi geliştirmede büyük ilerlemeler kaydetmiş olsa da, zorluklar devam ediyor.
Örneğin, mevcut piller çok uzun süre dayanmıyor, daha büyük piller ise arıların taşıyamayacağı kadar ağır. Aynı cihaz farklı böceklerde kullanılamıyor, çünkü aygıt arıların vücutlarının sinyallere yanıt veren bölgelerine göre tasarlandı.
Çin, teknolojisini diğer alanlarda da minyatürleştirmek için çalışıyor ve ülke Haziran ayında sivrisinek boyutunda insansız hava araçlarını da tanıttı.