‘Sarı altın’ olarak biliniyor, 50 TL’den satılıyor: Mersinde hasadı başladı!

Mersin’de Malta Eriği Hasadı Başladı: Verim Düşüşü Yaşanıyor

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden Mersin’de, “sarı altın” olarak bilinen Malta eriği (yenidünya) hasadı açıkta başladı. Ancak zirai don nedeniyle verim yüzde 50 oranında düşerken, meyveler kaliteye göre 50 ile 90 TL arasında satılıyor.

Mersin, Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yer tutuyor. Artan hava sıcaklıklarıyla birlikte, açıkta yetişen çilek, dut, kayısı ve yenidünya gibi ürünlerin hasadı başladı. Özellikle Tarsus ve Erdemli ilçelerinde üretimi yoğun olan yenidünya bahçelerinde meyveler olgunlaşarak sararmaya başladı. Hasat işlemi, özenle gerçekleştirilen toplama ve kaliteye göre ayrım sonrası ürünlerin hale gönderilmesiyle devam ediyor. Bu yıl zirai don nedeniyle yaşanan kayıp, meyve başına yüzde 50 civarında bir verim düşüşüne yol açtı. Kaliteli meyveler 90 TL’ye kadar alıcı bulurken, ikinci kalite olanlar 50 ile 60 TL arasında satılıyor. Yenidünya meyvesi, yurt içinin yanı sıra yurt dışına da ihraç ediliyor.

Mersin’de Yenidünya Üretimi Önemli Ekonomik Kazanç Sağlıyor

Mersin, Türkiye’nin en büyük yeni dünya üretim alanına sahip şehirlerden biri. Ülkede üretilen Malta eriğinin yüzde 72’si, yaklaşık 4 bin 800 dekarlık alanda Mersin’den elde ediliyor. Yenidünya üretimi, üreticilerine ciddi bir ekonomik kazanç sağlıyor. Tarsus ve Erdemli ilçelerinde ise üretim en yoğun şekilde gerçekleşiyor. Hasatta çalışan işçiler sabah erken saatlerde işbaşı yaparken, kalitesine göre ayırdıkları ürünleri paketleyip satışa sunuyor.

Üreticiler, açıkta hasat edilen ürünlerin kilogramını 60 ile 90 TL arasında satarken, örtü altındaki ürünler daha yüksek fiyatlarla alıcı buluyor. Zirai don nedeniyle bu yılki rekolte düşük olsa da, örtü altındaki ürünlerin kaliteli olduğu ve bu ürünlerin fiyatlarının 100 ile 150 TL arasında değiştiği belirtiliyor.

Related Posts

Türkiye hayvancılıkta kan kaybetmeye devam ediyor: ‘Yerli üretimi bitirdiler’

Hayvancılık sektöründeki ekonomik kriz üreticilerin borçlarını ödeyememesi nedeniyle hayvanlarını ve tarım makinelerini kaybetmelerine yol açıyor. CHP’li Ömer Fethi Gürer, mevcut tarım politikalarını eleştirerek, ithalata bağımlı bir yapının yerli üreticiyi zayıflattığını vurguladı. Krizin derinleşmesi, ülkenin hayvancılık kapasitesinin tehdit altında olduğuna dikkat çekiyor.

Çinli otomotiv devi Eskişehir’de üretime başlıyor

Eskişehir’de kurulacak fabrikada ilk etapta yılda 25 bin araç üretilecek. İlk modeller makyajlı G01 ve G03 olacak. Üretim başladıktan sonra Çin’den ithalat da sona erecek.

Goldman Sachs’tan resesyon tahminine revizyon

ABD ve Çin’in karşılıklı olarak gümrük tarifelerini geçici süreyle düşürme kararı, küresel piyasalarda olumlu karşılandı. Goldman Sachs, ABD ekonomisinin resesyona girme ihtimalini yüzde 45’ten 35’e çekti, büyüme beklentisini ise iki katına çıkardı.

Borsa İstanbul’a iyimserlik kısa sürdü: Düşüşe geçti

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,80 değer kazanarak 9.747,07 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 28,06 puan ve yüzde 0,29 azalışla 9.719,01 puana indi. EN ÇOK …

Borsa güne düşüşle başladı

Borsa güne düşüşle başladı

Dolandırıcıları yakalamak için yeni yöntem. Chrome artık Gemini Nano kullanacak

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan internet dolandırıcılığı için yeni önlemler gelmeye devam ediyor. Chrome artık dolandırıcılıkları yakalamak için Gemini Nano’yu kullanacak. Peki Gemini Nano nedir?