Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor: Ödemeler için son gün yarın

Kurumlar Vergisi Mükelleflerine Süre Uzatımı ve Ödeme Kolaylığı

Kurumlar vergisi mükellefi olan sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıkları için beyanname süresi devam ediyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 hesap dönemine ait beyanname vermeyi öngören süreyi 5 Mayıs’a kadar uzattı. Bu süre içinde beyanname verenlerin ödemelerini de aynı tarihe kadar yapmaları gerekmektedir.

Özel hesap dönemi belirleyen kurumlar ise vergilerini, beyannamelerini verdikleri ayın son gününe kadar ödeyebilme imkanına sahiptir.

Vergi mükellefleri, vergilerini çeşitli yöntemlerle ödeyebilirler. GİB’in “gib.gov.tr” internet sitesi, Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması, anlaşmalı bankaların banka-kredi kartları veya hesapları, yabancı ülkelerde faaliyet gösteren bankaların kartları ile ödeme seçenekleri sunmaktadır. Ayrıca anlaşmalı bankaların şubeleri, internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık ve PTT şubeleri de vergi ödemeleri için alternatif kanallar olarak kullanılabilmektedir.

Uyumlu Mükelleflere %5 İndirim Fırsatı

Beyannamelerde bilanço, gelir tablosu, işletme hesabı özeti, kesintilerle ödenen vergiler, serbest bölgelerde elde edilen kazançlar, teknogirişim ve teknokent sermaye destekleri, yabancı ülkelerde ödenen vergiler, temel mali tablolar ile kurum ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine dair bilgi ve belgelerin sunulması gerekmektedir. Ayrıca AR-GE harcamaları, tasarım faaliyetleri, nakdi sermaye artışı, sınai mülkiyet hakkı istisnası gibi indirim ve istisnalara ilişkin belgelerin de beyannamelerle birlikte sunulması gerekmektedir.

Kurumlar vergisi mükelleflerinden belirlenen şartları yerine getirenlerin beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’i indirimli olarak uygulanmaktadır. Bu kapsamda, indirimden yararlanabilmek için ilgili yıla ait vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması ve vadesi geçmiş borcun bulunmaması gerekmektedir. (Finans ve bankacılık sektöründe faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç).

Related Posts

2025 sonuna kadar iflas riskleri artacak

Yüksek faiz oranları, üretim firmaları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacak ve 2025 sonuna kadar iflas risklerini artıracak.” Yine rapora göre “işletme temerrüt riski” açısından inşaat, enerji ve tekstil-hazırgiyim öne çıkıyor. Bu sektörler “çok yüksek risk“ kategorisinde.

Ünlü perakende zinciri iflasın eşiğinde

Ünlü perakende zinciri Talipsan ve bağlı iki şirketi finansal darboğaz nedeniyle konkordato sürecine girdi. Ayakkabı, çanta ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren şirketlere üç aylık iflas koruma verildi.

Alkole ÖTV zammı! Bir bira grubu daha zamlandı

Artan ÖTV oranlarıyla birlikte bira ve rakı grubuna bir zam daha geldi. Zamlı fiyatlar listelendi.

ABD’de tarım dışı istihdam verisi tahminleri aştı

ABD’de tarım dışı istihdam verisi tahminleri aştı

İktidar doğalgaz fiyatlarında yüklü artış için temmuz ayını tercih etti: ‘Ücret’ ayarlı gaz zammı

İktidar doğalgaza yüklü zam yaptı. Zamanlama ise dikkat çekti. Zam için konutlarda doğalgaz kullanımının en az olduğu yaz ayları tercih edildi. Ayrıca zam temmuzda geldiği için de enflasyon üzerinden yılın ikinci yarısındaki memur maaşları, işçi ücretleri ve emekli aylıkları artışlarına bir etkisi olmayacak.

Dolarda sert düşüş, Euro’da yeni rekor

Dolarda sert düşüş, Euro’da yeni rekor