Mart ayında 414 şirket koruma talep etti: Konkordato hızlandı

Konkordato Takip sitesinin güncel verilerine göre Mart 2025’te toplam 414 şirket konkordato başvurusunda bulundu. İnceleme sonuçlarına göre bunların 18’i için iflas, 189’u için geçiçi mühlet, 122’si için kesin mühlet kararı verildi. Geçen yılın aynı ayında konkordato talep eden şirket sayısı ise 173’tü. Bunun yanında yılın ilk üç ayında toplam 1283 konkordato başvurusunun 43’ü için iflas, 973’ü için ise geçici ve kesin mühlet kararları verildi. 2024’ün ilk 3 ayında toplam 492 konkordato talep edilmiş, bunların 23’ü için iflas, 321’i için geçici ve kesin mühlet kararları uygulanmıştı. Sektörel bazlı bakıldığında 2025’te en riskli sektörler arasında inşaat 457 başvuru ile ilk sırada yer alıyor. 2024’te ise rekor tekstildeydi.

Ekonomist Prof. Dr. Cem Başlevent, konkordato taleplerinde yaşanan tabloyu şöyle değerlendirdi:

OLUMLU TABLO ERTELENDİ

“2024’te ekonomik ortam şirketlerin çarklarını döndürmeleri için daha uygundu. Şu an ise son siyasi çalkantılarla birlikte ekonomik büyüme anlamında olumlu tablo ertelendi. Güncel konkordato tablosunun bir süre daha devam etmesi olası. Olumlu yönden bakılırsa destek ve kredilerle ayakta duran ‘zombi şirketlerin’ faaliyetlerinin sona ermesi olarak da değerlendirilebilir. Son günlerde başlayan tüketim kısıtlamaları artarsa ve tüketici güveni azalırsa firmaların varlığını sürdürmesi için ‘kredi garanti fonu’ yeniden devreye sokulabilir.”

Related Posts

ABD ekonomisi daraldı

ABD ekonomisi yüzde 0,3 daraldı

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 30 Nisan 2025 Çarşamba döviz fiyatları

10 Ocak 2025 Cuma günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…

Çelik binalar depreme dayanıklılığı ve hızlı inşa edilebilmesiyle öne çıkıyor

İstanbul’da meydana gelen son depremlerin ardından sürdürülebilir ve düşük maliyetli olması ve daha hızlı inşa edilmesi sebebiyle çelik yapılar tekrar gündeme geldi.

DİSK: Gerçek işsizlik 12 milyona dayandı!

TÜİK’in dar tanımlı işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan DİSK-AR’a göre, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 28,8’e ulaşarak son 11 yılın zirvesine yaklaştı. Gerçek işsiz sayısı 12 milyona dayandı.

Vergi beyanname süresi uzatılacak mı? TOBB açıkladı, bakanlığa iletildi

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Hisarcıklıoğlu, “2024 yılı Kurumlar Vergisi beyanname süresinin uzatılması talebini Hazine ve Maliye Bakanlığına ilettik” açıklamasını yaptı.

Bakan Kurum: 1640 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “İstanbul’da hasar tespit çalışmalarımız kapsamında şu ana kadar 18 bin 74 binayı inceledik. 16 bin 434 binanın hasarsız, 1640 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik” dedi.