İtalya ve Almanya liderlerinden sıcak temas

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Almanya Başbakanı Friedrich Merz’den Ortak Basın Açıklaması

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile Roma’daki başbakanlık sarayı Chigi’de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Görüşme kapsamında iki ülke ilişkileri, düzensiz göç, savunma iş birlikleri ve uluslararası gündem ele alındı.

Meloni, Rusya ile Ukrayna arasında Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilen barış müzakerelerine vurgu yaparak, liderler düzeyinde bir temas olmamış olsa da heyetler arasındaki buluşmayı “adil ve kalıcı barış sürecine atılmış ilk çekingen adım” olarak nitelendirdi. Türkiye ve ABD’nin de bu sürece katkı sağladığının altını çizdi. Adil bir barışın saldırıya uğrayan ülkenin güvenliğini içermesi gerektiğini belirten Meloni, bu yaklaşımı devam ettirmek konusunda kararlı olduklarını dile getirdi.

Gazze’deki gelişmelere de değinen Meloni, İsrail’in samimi dostu olduklarını belirterek, bölgedeki duruma duyarsız kalamayacaklarını vurguladı. Gazze’deki krizin derinleştiğini ifade eden Meloni, çözüm olarak iki devletli yapıyı desteklediklerini ve Arap ülkeleri tarafından önerilen yeniden yapılanma planı çerçevesinde ilerleme kaydedilebileceğini belirtti. Bu planın hayata geçmesi için İsrail, Arap ülkeleri ve Filistinli liderlerin cesur adımlar atması gerektiğini söyledi.

Basın toplantısında, Tiran’daki Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi sırasındaki Zelenskiy ile “Gönüllüler” formatında yapılan toplantıya İtalya’nın katılmaması konusu da ele alındı. Asker gönderme seçeneğinin artık gündem dışı olduğunu memnuniyetle karşıladığını dile getiren Meloni, Batı’nın birliğini korumanın İtalya için her zaman öncelikli olduğunu vurgulayarak, böylesine hassas bir dönemde bireysel adımlardan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Almanya Başbakanı Merz ise İtalya’nın Avrupa ve dış politikadaki vazgeçilmez stratejik ortaklarından biri olduğunu vurguladı. İstanbul’daki Rusya-Ukrayna görüşmelerine odaklanarak, Ukrayna tarafının oldukça istekli olmasına rağmen müzakerelerin beklentileri karşılamadığını ifade etti. Rusya’ya yönelik baskının artırılacağını ve Baltık Denizi’ndeki gölge filoların hedef alınacağı yeni bir yaptırım paketinin gündeme geleceğini duyurdu.

Asker gönderme tartışmalarına ilişkin olarak Merz, bu konunun siyasi gerçeklikle ilgili olmadığını ve şu anda sadece ateşkes ve barış için çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı. “Gönüllüler” formatına ilişkin açıklamalarda bulunan Merz, bu yapının ilerleyen dönemlerde daha da derinleştirileceğine işaret ederek, İtalya’nın bu süreçte önemli bir rol üstlenmesi gerektiğini ifade etti. Merz, “AB içinde herhangi bir sınıf farkı olmamalıdır” diyerek, tüm üyelerin birlik içinde hareket etmesinin önemine vurgu yaptı.

Related Posts

İmamoğlu, ‘favori’ ODTÜ mezuniyet pankartını paylaştı: Diploma vardan yok, yoktan var edilemez!

İmamoğlu, ‘favori’ ODTÜ mezuniyet pankartını paylaştı: Diploma vardan yok, yoktan var edilemez!

TKH’den ‘süreç’ ve ‘DEM Parti’ açıklaması: ‘Barışın ve kardeşliğin yolu ABD’siz, patronsuz, tarikatsız, mafyasız Türkiye’den geçer’

Türkiye Komünist Hareketi (TKH), AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘AKP-MHP-DEM’ sözlerine ilişkin “AKP, MHP ve Dem Parti’nin ortak bir ittifakla yan yana gelmesi, demokratikleşme ve barış getirmeyecek, AKP-MHP blokunun gerici-faşist iktidarına Kürt siyasetinin eklemlenmesi dışında bir anlam taşımayacaktır” ifadelerinin yer aldığı bir açıklama yayımladı. Partinin açıklamasında “Barışın ve kardeşliğin yolu ‘ABD’siz, patronsuz, tarikatsız, mafyasız, Türkiye’den geçer!” dendi.

Elon Musk’ın şirketi SpaceX, İsrail’in uydusu Dror 1’i uzaya fırlattı

ABD’li milyarder Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX şirketi, İsrail’in “Dror 1” iletişim uydusunu uzaya gönderdi. Dror 1’in İsrail’deki güvenlik teşkilatlarına haberleşme hizmeti sağlamak için kullanılacağı bildirildi.

Kıbrıs gazisi, yarım asırlık otomobiliyle gazilik hatıralarını yaşatıyor

Gaziantep’te yaşayan 72 yaşındaki Kıbrıs gazisi Özkan Yeşilova, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında görüp hayran kaldığı otomobilin aynısını satın alarak yaklaşık yarım asırdır hem gazilik hatıralarını yaşatıyor hem de nostaljiye yolculuk yapıyor.

Siber arılar geliyor!

Çinli bilim insanları 74 miligramlık dünyanın en hafif beyin kontrol cihazıyla kontrol edilebilen ilk sibernetik arıyı yarattı. Arıların özellikle depremlerdeki arama-kurtarma görevlerinde kullanılabileceği belirtiliyor.

CHP’li Bulut’tan, Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere’nin görevden uzaklaştırılmasına tepki: Sandıktan çıkan millet iradesini hazmedemeyenler yine devreye girdi

CHP’li Bulut’tan, Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere’nin görevden uzaklaştırılmasına tepki: Sandıktan çıkan millet iradesini hazmedemeyenler yine devreye girdi