Denizin dibinde bulunan 2 bin yıllık çenenin gizemi çözüldü

Deniz Altında Bulunan 2.000 Yıllık Fosilin Sırrı Çözüldü

Penghu Kanalı’ndan yaklaşık 25 kilometre açıkta bir balıkçı tarafından 2000’li yılların başında bulunan çene kemiği, uzun süredir bilim insanlarının ilgisini çekiyordu. Adı “Penghu 1” olan bu fosilin, Homo erectus, arkaik Homo sapiens veya Denisovanlara mı ait olduğu konusunda uzun süredir süren tartışmalar son buldu.

Yapılan yeni çalışmada, bilim insanları çene kemiğinin türünü belirlemek için paleoproteomik adı verilen eski proteinleri analiz etmeye dayalı bir teknik kullandılar. Yayınlanan bulgulara göre, fosilin erkek bir bireye ait olduğu ve protein yapısının en çok Denisovanlara benzediği belirlendi.

Denisovanlar, Neandertaller ve Homo sapiens ile aynı dönemde yaşamış ancak oldukça az sayıda fosile rastlanmış bir insan türüdür. Bu bulunan fosillerin çoğu genellikle Sibirya’daki Denisova Mağarası’ndan gelirken, türü belirlenemeyen pek çok fosil için yeni analiz yöntemlerine ihtiyaç vardı.

Araştırmanın baş yazarı Frido Welker, bu yöntemin diğer insan türlerine ait fosillerin sınıflandırılmasında da kullanılabileceğini vurguladı. Welker, “Bu teknik, daha önce belirsiz olan fosiller hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlayacak” şeklinde konuştu.

Çalışmanın bir sınırlaması ise, Penghu 1 fosilinin yaşının kesin olarak belirlenememesidir. Fosil uzun süre su altında kaldığı için geleneksel tarihleme yöntemleri işe yaramadı. Ancak fosille birlikte bulunan hayvan kemikleri, fosilin ya 10.000-70.000 yıl öncesine veya 130.000-190.000 yıl öncesine ait olabileceğini gösteriyor. Eğer daha genç yaş aralığı doğruysa, bu fosil bilinen en genç Denisovan kalıntısı olabilir.

Bu keşif, Denisovanların yalnızca soğuk bölgelerde değil, sıcak ve nemli iklimlerde de yaşadığını göstermektedir. Araştırmacılara göre, bu durum Asya’da farklı hominin gruplarının bir arada yaşadığı Orta ile Geç Pleistosen dönemlerine ışık tutmaktadır.

Related Posts

Terleyen boya binaları serinletiyor!

Bilim insanları, yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında binaları serin tutacak devrim niteliğinde bir boya geliştirdi. “Terleyen” özellikteki bu yeni nesil çimento bazlı kaplama, sıcak günlerde binaların çevresine serinlik sağlıyor. CCP-30 adı verilen bu özel boya, ilk testlerde piyasadaki benzer ürünlere göre 10 kat daha fazla soğutma gücü gösterdi. Araştırmanın ayrıntıları Science dergisinde yayımlandı.

Meta yapay zekaya yatırım yapmaya devam ediyor! Bu sefer 14 milyar dolar

Meta yapay zeka yatırımlarına şirketlerle devam ediyor. Meta, Scale AI adlı şirketin yarısına 14,3 milyar dolar yatırım yaptı.

Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı Adana’da gerçekleşti

Adana’da “Sessiz Devrim Paralimpik Yolculuk Konferansı” vali Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşti. Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde ve gönüllerde olduğunu ifade eden Köşger, “Zihninizdeki, gönlünüzdeki engeli kaldırdığınız zaman dünyada erişemeyeceğiniz başarı yok.” dedi.

Dünyanın ilk yapay zekalı robot 4S mağazası açılıyor

Dünyanın ilk yapay zekalı robot 4S mağazasının 2025 Dünya Robot Konferansı’nın düzenleneceği 8-12 Ağustos tarihlerinde Çin’in başkenti Pekin’de açılacağı bildirildi. Mağaza, Pekin’deki Yizhuang’da bulunan Pekin Robot Endüstri Parkı’nda kurulacak …

Böcek gözlü teleskop ilk asteroidi yakaladı

Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın otomatik asteroid tespit sistemi Flyeye, uzaydan gelen tehditleri daha erken fark etmek için görevine resmen başladı. İtalya’nın Matera kentindeki Uzay Jeodezi Merkezi’nde 2025 Mayıs ayında yapılan test gözlemleri sırasında …

17 Yaş Altı Grekoromen Güreş Milli Takımı Kuzey Makedonya’ya gitti

Kuzey Makedonya’da yapılacak Avrupa Şampiyonası’nda madalya mücadelesi verecek olan 17 Yaş Altı Grekoromen Güreş Milli Takımı, ülkeye hareket etti.