Çelik binalar depreme dayanıklılığı ve hızlı inşa edilebilmesiyle öne çıkıyor

Depremlerde Çelik Yapılar Neden Daha Güvenli?

“Asrın felaketi” olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremler, konutların malzeme yetersizliğini bir kez daha ortaya koyarken, kalitesiz beton ve demirle yanlış mühendislik uygulamalarının büyük facialara yol açtığı görülmüştü.

Kahramanmaraş’ta çöken binalara karşın hiçbir çelik yapının çökmemiş olması, çelik yapıların depremlere karşı daha dayanıklı olduğunu göstermiştir. Bu durum, çelik yapılara olan ilgiyi ve talebi artırmıştır. İstanbul’da meydana gelen son depremler ise riskli betonarme binaların yaratabileceği tehlikeleri tekrar gündeme getirmiştir.

Uzmanlar, betonun kısa ömürlü olması, karbon salımına neden olması, geri dönüşümünün zorluğu ve deprem sırasında büyük zararlara yol açması gibi dezavantajları olduğunu belirterek, çelik ve ahşap gibi alternatif malzemelere yönelmenin daha güvenli bir seçenek olabileceğini vurgulamıştır.

Çelik Yapılar Neden Daha Güvenilir?

Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, çelik yapıların betonarmelere göre daha güvenilir olduğunu vurgulayarak, çelik yapılarda işçilik hatalarının daha az olduğunu ve depreme karşı 7-10 kat daha dayanıklı olduklarını belirtmiştir. Çelik yapılar, hafif olmaları ve depreme karşı daha sağlam olmalarıyla öne çıkmaktadır.

Şimşek ayrıca çelik yapıların daha enerji tasarruflu, geri dönüştürülebilir, ekonomik ve çevre dostu olduğunu dile getirerek, betona alternatif olarak çelik yapılara daha fazla ilgi gösterilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Beton Yerine Çelik ve Ahşap Yapılar

Helmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün ise betonun kısa ömürlü olması, geri dönüşümünün zorluğu ve depremlerde yaratabileceği hasarlar nedeniyle çelik ve ahşap gibi alternatif malzemelere odaklanılması gerektiğini belirtmiştir. Özgün, betona alternatif malzemelerin kullanımının artırılması gerektiğini ve çelik, taş ve ahşap yapıların önceliklendirilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Türkiye’deki endüstriyel binalarda çelik yapıların oranının arttığını ancak konutlarda bu oranın yeterli seviyede olmadığına dikkat çeken Özgün, milyonlarca konutun dönüşüm beklediğini ve çelik yapılara olan ilginin artması gerektiğini belirtmiştir.

Related Posts

DİSK: Gerçek işsizlik 12 milyona dayandı!

TÜİK’in dar tanımlı işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan DİSK-AR’a göre, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 28,8’e ulaşarak son 11 yılın zirvesine yaklaştı. Gerçek işsiz sayısı 12 milyona dayandı.

Vergi beyanname süresi uzatılacak mı? TOBB açıkladı, bakanlığa iletildi

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Hisarcıklıoğlu, “2024 yılı Kurumlar Vergisi beyanname süresinin uzatılması talebini Hazine ve Maliye Bakanlığına ilettik” açıklamasını yaptı.

Bakan Kurum: 1640 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “İstanbul’da hasar tespit çalışmalarımız kapsamında şu ana kadar 18 bin 74 binayı inceledik. 16 bin 434 binanın hasarsız, 1640 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik” dedi.

Küresel piyasalar haftaya pozitif başladı: ABD verileri ve tarife müzakereleri odağında

Küresel piyasalar, ABD’nin yoğun bilanço ve veri gündeminin takip edileceği haftaya iyimser bir başlangıç yaptı. Ticaret müzakerelerine yönelik beklentiler risk iştahını desteklerken, ABD büyüme ve istihdam verileri yatırımcıların radarında.

Ticaret Bakanlığı 2,9 milyar lira ek tahakkuk ve ceza kararı düzenledi

Ticaret Bakanlığı 2025 yılı ilk çeyreğinde sonradan ve ikincil kontrol denetimleri sonucunda yüzde 218 oranında artışla 2,9 milyar lira ek tahakkuk ve ceza kararı düzenledi.

‘Sarı altın’ olarak biliniyor, 50 TL’den satılıyor: Mersinde hasadı başladı!

Mersin’de “sarı altın” olarak bilinen Malta eriği hasadı başladı. Ancak, bu yılki zirai don nedeniyle verim düşerken, kaliteye göre fiyatlar değişiyor. Üreticiler, zorlu koşullara rağmen hasadı başarıyla gerçekleştiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir