Euro Bölgesi, 2026 yılının ilk çeyreğinde ekonomik büyüme konusunda beklentilere uygun olarak yalnızca yüzde 0,1’lik bir artış gösterdi. Bu dönemde istihdam oranı da aynı oranda, yani yüzde 0,1 yükseldi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği (AB) için 2026’nın ilk çeyreğine dair Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) ve istihdam verilerini açıkladı.
Mevsimsel etkilerden arındırılmış GSYH, 2026’nın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe oranla yüzde 0,1 artış gösterdi. Yıllık bazda ise GSYH, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,8’lik bir artış kaydetti. Piyasa uzmanları, Euro Bölgesi’nde çeyrek bazında yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 0,8 büyüme bekliyorlardı.
AB genelinde mevsimsellikten arındırılmış GSYH, ilk çeyrekte çeyreklik bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 1 oranında yükseldi. Ancak bazı ülkelerde GSYH’de düşüşler gözlemlendi. İrlanda’da GSYH yüzde 2, Litvanya’da yüzde 0,4, Romanya ve İsveç’te ise yüzde 0,2 oranında azaldı. Fransa’da GSYH sabit kalırken, İtalya’da yüzde 0,2, Almanya’da yüzde 0,3 ve İspanya’da yüzde 0,6’lık artışlar kaydedildi.
Yıllık bazda karşılaştırıldığında, İrlanda’da GSYH yüzde 6,3, Romanya’da yüzde 1,5 oranında düşerken, Almanya’da yüzde 0,3, İtalya’da yüzde 0,7, Fransa’da yüzde 1,1 ve İspanya’da yüzde 2,7 oranında artış yaşandı. Bu veriler, Euro Bölgesi ekonomisinin zorlu bir dönemden geçtiğini ve büyüme dinamiklerinin sınırlı kaldığını ortaya koyuyor.