TCBM analizi: Altın yüzde 77 yükseldi, konut ve otomobile talep arttı

Altın Fiyatlarındaki Artış Konut ve Otomobil Piyasalarını Nasıl Etkiliyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi’nde yayımlanan analize göre, altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasalarına olan etkisi incelendi.

Mehmet Selman Çolak ve Mehmet Emre Şamcı’nın kaleme aldığı “Altın Fiyatı Kaynaklı Servet Artışının Konut ve Otomobil Piyasalarına Etkisi” başlıklı yazıda, Türkiye genelinde altın mevduat tercihlerindeki farklılaşma ele alındı ve altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasaları üzerindeki etkisi detaylı bir şekilde incelendi.

Analize göre, altın fiyatları küresel piyasalarda Eylül 2023-Nisan 2025 döneminde dolar bazında yüzde 77 arttı. Bu artışın nedeni olarak küresel belirsizliklerdeki artış ve merkez bankalarının yoğun altın alımları gösterildi.

Artan altın fiyatları ile Türkiye’de altın mevduatının payının arttığı belirtilen analize göre, altın sahiplerinin servetlerinde ciddi artış yaşadığı vurgulandı. Ayrıca, altın mevduat oranındaki yükselişin konut ve otomobil taleplerini nasıl etkilediği de detaylı bir şekilde incelendi.

Analizden elde edilen verilere göre, altın fiyatlarındaki artış ile konut birim fiyatları arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlendi. Bu durum, altın mevduatının oranının yükselmesiyle konut birim fiyatlarının da arttığını gösteriyor.

Aynı şekilde, otomobil satışları da altın fiyatlarındaki artış sonrasında yüksek altın mevduat oranına sahip illerde göreli olarak artış gösterdi. Bu durum, otomobil talebinin konuta göre daha esnek bir şekilde arttığını gösteriyor.

Sonuç olarak, altın fiyatlarındaki artışın konut ve otomobil piyasalarında talebi arttırdığı ve bu durumun fiyatlara yansıdığı belirtildi. “Talep artışı, arzı esnek olmayan konut piyasasında fiyatlarda, arzı nispeten esnek olan otomobil piyasasında ise satış adetlerinde artış olarak karşımıza çıkıyor.” ifadesiyle analizin sonucu özetlendi.

Related Posts

Gıda güvenliği için ‘gençlik’ harekâtı!

Tüm dünyada çiftçi nüfusu giderek azalıyor; var olan nüfus ise hızla yaşlanıyor. Türkiye de gıda güvenliği için gençler ve kadınları kırsala döndürecek çeşitli çalışmaları hayata geçiriyor. 4. Tarım Orman Şurası’nın da önemli başlıklarından birini oluşturan sorun için farklı çözüm önerileri geliştiriliyor.

Türkiye hayvancılıkta kan kaybetmeye devam ediyor: ‘Yerli üretimi bitirdiler’

Hayvancılık sektöründeki ekonomik kriz üreticilerin borçlarını ödeyememesi nedeniyle hayvanlarını ve tarım makinelerini kaybetmelerine yol açıyor. CHP’li Ömer Fethi Gürer, mevcut tarım politikalarını eleştirerek, ithalata bağımlı bir yapının yerli üreticiyi zayıflattığını vurguladı. Krizin derinleşmesi, ülkenin hayvancılık kapasitesinin tehdit altında olduğuna dikkat çekiyor.

Çinli otomotiv devi Eskişehir’de üretime başlıyor

Eskişehir’de kurulacak fabrikada ilk etapta yılda 25 bin araç üretilecek. İlk modeller makyajlı G01 ve G03 olacak. Üretim başladıktan sonra Çin’den ithalat da sona erecek.

Goldman Sachs’tan resesyon tahminine revizyon

ABD ve Çin’in karşılıklı olarak gümrük tarifelerini geçici süreyle düşürme kararı, küresel piyasalarda olumlu karşılandı. Goldman Sachs, ABD ekonomisinin resesyona girme ihtimalini yüzde 45’ten 35’e çekti, büyüme beklentisini ise iki katına çıkardı.

Borsa İstanbul’a iyimserlik kısa sürdü: Düşüşe geçti

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,80 değer kazanarak 9.747,07 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 28,06 puan ve yüzde 0,29 azalışla 9.719,01 puana indi. EN ÇOK …

Borsa güne düşüşle başladı

Borsa güne düşüşle başladı