30 yıl sonra ilk: Bilim insanları yeni bir antibiyotik sınıfı keşfetti

6

Euronews’te yer alana hbere göre; yeni antibiyotik, özellikle ilaca dirençli E. coli suşları dahil olmak üzere çok sayıda bakteriye karşı etkili. Lariocidin’in, bakteri hücresinin “ribozom” adı verilen kısmını hedef aldığı ve bu şekilde bakterilerin işlevlerini bozduğu belirtildi. Araştırmanın başyazarı Profesör Gerry Wright, “Bu yeni bir etki şekline sahip yeni bir molekül. Bu bizim için büyük bir adım,” dedi.

Araştırma, saygın bilim dergisi Nature’da yayımlandı. Bilim insanları, keşfi yapmak için yaklaşık bir yıl boyunca arka bahçedeki toprak örneklerinden bakteri yetiştirdi. Bu süreçte Paenibacillus adlı toprak bakterisinin Lariocidin’i ürettiği tespit edildi.

Molekülün yalnızca bakterilere karşı etkili olmakla kalmadığı, aynı zamanda insan hücreleri üzerinde toksik etki göstermediği de ifade edildi. Bu durum, Lariocidin’in güvenli bir tedavi seçeneği olabileceğine işaret ediyor.

Madrid’deki Ramon ve Cajal Hastanesi Mikrobiyoloji Bölümü Başkanı Rafael Canton, Lariocidin’in hem Gram-pozitif hem de Gram-negatif bakterilere karşı etkili olduğuna dikkat çekerek, “Bu madde, DSÖ tarafından öncelikli tanımlanan çoklu ilaç direnci taşıyan bakterilere karşı da etkili. Bu çok geniş bir etki yelpazesi anlamına geliyo,” dedi. Cantón, çalışmaya dahil olmamakla birlikte, keşfi “dirençli bakterilere karşı mücadelede bir dönüm noktası” olarak tanımladı.

Lariocidin’in güvenilirliğinin kesinleşmesi için klinik deneyler de dahil olmak üzere ileri testlerin yapılması gerekiyor. Ancak mevcut bulgular, bilim dünyasında heyecan yaratmış durumda.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), antimikrobiyal direnci (AMR) en büyük küresel halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlıyor. DSÖ verilerine göre dünya çapında yılda yaklaşık 4,95 milyon ölüm AMR ile ilişkili. Avrupa ve Orta Asya’da bu sayı yıllık 133 bine ulaşıyor.

 

mert can