2025 yılında Türkiye’nin sebze, meyve ve tahıl üretimi düşecek

TÜİK: Türkiye’de Bitkisel Üretim Düşüş Trendinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan “Bitkisel Üretim 1.Tahmini, 2025” raporu, Türkiye’nin bitkisel üretiminde ciddi oranda azalış öngörüyor.

Üretim Miktarlarında Beklenen Azalışlar

Rapora göre, 2025 yılı birinci tahmininde tarla ürünleri olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) yüzde 5,3, sebzelerde yüzde 1,7, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise yüzde 24,4 oranında üretim miktarlarında azalma bekleniyor. Bu doğrultuda, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 71,4 milyon ton, sebzelerde 33 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 21,4 milyon ton üretim gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Tahıl Üretiminde Düşüş Öngörülüyor

Özellikle tahıl ürünlerinde 2025 yılında yüzde 4,1 oranında azalış bekleniyor. Bu kapsamda, buğday üretiminin yüzde 5,8, arpa üretiminin yüzde 8,0, çavdar üretiminin yüzde 5,5, yulaf üretiminin yüzde 23,1 azalacağı tahmin ediliyor. Ancak, mısır üretiminde yüzde 4,9 artış öngörülüyor.

Kuru baklagiller grubunda ise nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 605 bin ton, 283 bin ton ve 340 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Patates üretiminde yüzde 13,0, yağlı tohumlardan soya ve ayçiçeği üretiminde ise sırasıyla yüzde 11,1 azalış ve yüzde 4,8 artış bekleniyor.

Sebze ve Meyve Üretiminde Düşüşler Devam Ediyor

Şeker pancarı üretiminin yüzde 6,5, sebzeler üretiminin yüzde 1,7 azalması beklenirken, sebzeler grubunda bazı ürünlerde artış öngörülüyor. Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretiminde ise yüzde 24,4 oranında azalış bekleniyor.

Elma, çilek, şeftali, nektarin, kiraz ve üzüm gibi meyvelerde önemli ölçüde üretim azalışı beklenirken, mandalina hariç turunçgil meyvelerinde de azalış bekleniyor. Sert kabuklu meyvelerden fındık, ceviz ve Antep fıstığında da azalış öngörülüyor. Muz üretiminde bir değişiklik olmazken, zeytin üretiminde yüzde 40,0 azalma bekleniyor.

Related Posts

Ekonomide işler hiç de iyi değil! Vergi rekortmeni dev şirket bile konkordato talebinde bulundu

Karataş Şirketler Grubu’nun temelleri 1958 yılında İstanbul’da Ziver Karataş tarafından atıldı. Şirket zaman içinde alt şirketlere genişleyerek dönüştü ve büyüdü. Karataş Demir Çelik, Karataş Sac Boru, Karataş Demir Çelik Gebze Şubesi, Karataş Sac …

Kıdem tazminatına temmuz ayarı: 15 yıllık çalışan 116 bin TL’den fazla alacak

Temmuz ayında memur maaşlarına yapılacak zamla birlikte kıdem tazminatı tavanı da yükselecek. Bu artış, işten ayrılmayı planlayan çalışanlar için önemli avantajlar sunabilir.

Altın Kubbe açıklaması New York piyasasında karşılık bulmadı

New York borsası, ABD Başkanı Donald Trump’ın desteklediği vergi indirimi tasarısına ilişkin endişeler ve tahvil faizlerindeki yükselişin etkisiyle günü düşüşle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, 800 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 1,91 …

İstanbul’un en prestijli AVM’si satılacak mı? Resmi açıklama geldi

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, verimlilik planları kapsamında Vestel’in 2 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklamış, söz konusu açıklamanın ardından Zorlu Holding’in ekonomik sıkıntılar yaşadığı öne sürülmüştü. İstanbul’un en prestijli alışveriş merkezlerinden Zorlu AVM’nin satışa çıkarıldığı iddia edilirken, şirketten konuya ilişkin resmi açıklama geldi.

2 bin kişiyi işten çıkaracak olan Vestel’in hisseleri çakıldı

Zorlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin önde gelen teknoloji markalarından Vestel’de, büyük bir işten çıkarma dalgası yaşanıyor. Şirketin 2 bin çalışanını işten çıkaracağı yönündeki açıklama, Borsa İstanbul’da şok etkisi yarattı. Vestel hisseleri haberin ardından sert bir düşüş yaşadı.

Arıcılara 984,6 milyon lira destekleme ödemesi yapıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni destekleme modeliyle geçen yıl 81 bin 114 bal üreticisine 7 milyon 944 bin 985 arılı kovan için 984 milyon 628 bin 244 lira destekleme ödemesi yaptıklarını bildirdi.